Petri - piinkova printtaaja ja tekniikan tuhattaituri

Onko meidän Petri teille jo tuttu?

Additive Manufacture Specialist Petri Ehonsalo on piinkova printtaaja ja tekniikan tuhattaituri, joka ei haasteita pelkää. Petri on useimmille asiakkaillemme tuttu ennen kaikkea metallitulostuksen erikoisagenttina, mutta harvempi ehkä tuntee Petrin monipuolisen työhistorian. Käsi ylös, jos tiesit, että Petri on alkuperäiseltä koulutukseltaan radio- ja TV-asentaja, että hän on korjannut konttorielektroniikkaa ja puhelinjärjestelmiä, että hän on valmistanut oman yrityksensä kautta kuljetinkoteloita muusikoille tai että hän on myös pitänyt Pispalassa Shellin kahviota?

Voisiko sanoa, että Petri on ollut ”Kuvittele ja toteuta” -henkinen kaveri jo ennen 3DStepiä?

Nykyiseen työhönsä Petri sai hyvän pohjan Valmet Automationilla, jossa hän työskenteli 15 vuoden ajan tuotekehityksessä IT-järjestelmien ylläpidon erikoismiehenä.

3DStepillä Petri aloitti työt vuonna 2016, jolloin hän omien sanojensa mukaan aloitti metallitulostuksen opettelun nollista saksalaisten opissa. Liekö kuitenkin osa Lapin lisää, sillä Petri oli jo aiemmin rakennellut pitkästä tavarasta kokonaisen 3D-tulostimen omin pikku kätösin… Oppimiskäyrää hän kuvaa joka tapauksessa jyrkäksi.

Petrin laaja työhistoria, ehtymätön innostus ja pitelemätön kokeilunhalu ovat valuuttaa, josta asiakkaamme ovat päässeet vuosien mittaan hyötymään. Arkisessa aherruksessaan Petri ottaa vastaan asiakastilauksia, muokkaa ne tulostustöiksi, valmistelee tulostimen, printtaa ja viimeistelee. Tarvittaessa hän myös muokkaa asiakkailta saatuja malleja, ehdottaa ja suosittelee, kehittää materiaaleja ja toimintamalleja sekä toimii firman IT-vastaavana. Keittelee se joskus kahviakin.

Tässä työssä tulee aika outoja juttuja eteen, kun uudet toimialat löytävät meidät. Tällä hetkellä 3D-tulostus mielletään vielä aika hi-techiksi, mutta uskon lisäävän valmistuksen kansanomaistuvan ajan mittaan. 3D-printtereistä tulee uuden ajan sorveja. Uskon myös, että perinteisiä ja lisääviä valmistusmenetelmiä sovitetaan jatkossa yhä paremmin yhteen, Petri toteaa.

Mutta mikä on Petrin mielestä parasta hänen työssään?

IT-hommissa ei oikein koskaan saanut käsiinsä mitään valmista, mutta tässä työssä saa. On se vieläkin käsittämättömän hienoa, kun saa mallintaa kappaleen ja pidellä sitten valmista tuotosta käsissään. 3D-tulostuksen seuraaminen on kuin takkaa katselisi. Lisäksi meillä on töissä hyvä porukka ja mukavan vaakasuuntainen organisaatio. Monenlaista pääsee tekemään, Petri kertoo.

Tätä nykyä Nokialla asuva Petri vaihtoi hiljattain tamperelaisen kerrostalon kypsään ikään ehtineeseen nokialaiseen rintamamiestaloon, josta hän sai kodin ja harrastuksen samassa paketissa. Viimeisimpänä askareena Petri purki yötä myöten uuden kotinsa keittiötä.

Harva myös tietää, että Petrillä on vuorokaudessaan enemmän tunteja kuin keskivertoihmisellä. Siksi hän ehtii myös esitellä viherpeukaloaan niin töissä kuin kotona leviävässä viidakossakin. Lisäksi hän moottoripyöräilee sekä rakentelee ja lennättää RC-lentokoneita ja -helikoptereita.

Oikeastaan rakennan enemmän kuin lennätän, koska ne menevät niin herkästi rikki. Lentäminen on ehkä enemmänkin laskeutumista, ja siinä riittää vielä treenattavaa.

Edellinen
Edellinen

3D-tulostuksen tekijöitä ja tarinoita: EBBAMS ja TUT - egyptiläinen robotti

Seuraava
Seuraava

Amina - muovitulosteiden erikoisosaaja