Amina - muovitulosteiden erikoisosaaja

Amina Nouira

Oletteko jo tilanneet meiltä muovitulosteita? Tässä on Additive Manufacture Specialistimme Amina!

AM Specialist Amina Nouira on tullut monelle asiakkaallemme tutuksi muovitulosteiden erikoisosaajana. Päivittäisessä työssään hän suunnittelee projekteja ja ajoja, laskee tarjouksia, ohjeistaa tiimiläisiään ja hoitaa myös laadunvarmistusta. Muovitulostepuolella asiakkaamme ovat tyypillisimmillään teollisuusyrityksiä ja erikokoisia tuotekehitys- ja suunnittelufirmoja.

Vaikka alamme on verrattain uusi, aika monet asiakkaat tietävät jo melko tarkalleen, mitä ovat tilaamassa. Osa tilaa prototyyppejä, toiset hyödyntävät 3D-tulosteita suoraan sarjatuotantoon ja loppukäyttöön, Amina kertoo.

3DStepin muovitiimissä työskentelee tällä hetkellä Aminan lisäksi kaksi vakituista työntekijää ja vaihteleva määrä harjoittelijoita. Monet harjoittelijoista tulevat Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, joka tarjoaa Pohjoismaiden ainoaa kokonaista 3D-tulostuksen ja mallintamisen artesaanin tutkintoa – joka myös Aminalla on taskussaan. Hyvää lisätukea työhön antaa myös Aminan aiempi koneistajan koulutus.

Koneistajan koulutus ja työvuodet konepajateollisuudessa ovat antaneet hyvän pohjan sarjavalmistuksen tekniseen ymmärrykseen, teknisten piirustusten kanssa toimimiseen ja koneiden huoltamiseen. Työ vaatii ymmärrystä niin erilaisista materiaaleista, teknologioista kuin tietokonemallinnuksestakin, Amina kertoo.

Amina kertoo monien valitsevan valmistusmenetelmäkseen 3D-tulostamisen esimerkiksi siksi, että sillä voidaan valmistaa pieniä sarjoja nopeasti, edullisesti ja silti laadukkaasti. Perinteistä menetelmää käytettäessä pelkkä muotin valmistus voi maksaa maltaita, mikä taas vaatii isoja sarjakokoja maksaakseen itsensä takaisin.

Osissa voidaan hyödyntää myös hybridimallia, jolloin haastavat geometriat saadaan tulostettua helposti 3D-tekniikalla, minkä jälkeen ne menevät vielä koneistukseen esimerkiksi pinnanlaatuvaatimusten vuoksi. Tällöin asiakas saa lopputuloksena hybridinä valmistetun, kaikilta osin laatuvaatimuksiaan vastaavan tuotteen.

Monet mieltävät 3D-tulostuksen edelleen perinteisen valmistuksen kilpailijaksi, metallipuolella sitä verrataan koneistukseen ja muovipuolella ruiskupuristeisiin. 3D-tulostus on kuitenkin oma, erillinen valmistusmenetelmänsä, jota hyödynnetään usein tuotteisiin, joita ei välttämättä voida perinteisillä menetelmillä tehdäkään, Amina toteaa.

Amina on työskennellyt 3DStepillä vuodesta 2017 lähtien, jolloin muovitulostin oli vasta tulossa yritykseen. Alkuun hän teki laajalla skaalalla kaikkea, mitä tuotantoketjussa ylipäätään tehdään, osien viimeistelystä ajojen suunnitteluun ja tarjouslaskentaan.

Jälkikäsittelyllä on itse asiassa suuri merkitys tuotteiden laadulle, se ei ole suinkaan mikään sivuseikka. Jälkikäsittely on myös fyysisesti raskasta ja vie paljon aikaa. Osat eivät tule suoraan valmiina tulostimesta, vaan tulostuksen jälkeen ne käyvät läpi monta työvaihetta läpi ollakseen niin laadukkaita kuin millaisena toimitamme ne asiakkaille, Amina kertoo.

Parhaana puolena työssään Amina pitää erikoisia projekteja, joissa pääsee haastamaan itseään. Erilaisia teknologioita ja materiaaleja on paljon, joten niitä pitää todella ymmärtää osatakseen valita kuhunkin tilanteeseen sopivimmat. Osa ammattitaitoa on myös osata valita yksittäiseen projektiin oikeat kumppanit laajasta yhteistyöverkostosta.

Parhaat fiilikset saan siitä, kun projekti onnistuu, asiakas on tyytyväinen, ja sama asiakas ottaa yhteyttä myös seuraavan projektin ilmaantuessa, Amina toteaa.

Vapaa-ajallaan tamperelainen Amina harrastaa muun muassa tanssia sekä uintia kesäisin järvessä, talvisin hallissa ja avannossa. Talvella hän käy myös hiihtämässä.

Luonto on mahtava henkireikä.

Edellinen
Edellinen

Petri - piinkova printtaaja ja tekniikan tuhattaituri