Vesa Kananen vastaa 3DStepin teknologioista ja pyrkii tekemään 3D-tulostuksesta arkipäiväistä

CTO Vesa Kananen, 3DStep Oy

3DStepin tekninen johtaja ja yksi perustajista Vesa Kananen on työskennellyt yrityksessä sen perustamisesta lähtien, vuodesta 2016 ja nähnyt alan nopean kehityksen sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Tulevaisuudessa hän odottaa 3D-tulostuksen kasvavan orgaanisesti ja löytävän ajan myötä vakiintuneen aseman muiden valmistusmenetelmien joukossa - samalla muuttuen yhä arkipäiväisemmäksi.

Vesa Kananen on 3D-tulostuksen ammattilainen, jolla on monipuolinen tausta tuotantotekniikasta ja tuotannon kehittämisestä. Nykyään hän vastaa 3DStepin tuotanto- ja teknologiaratkaisuista ja niiden kehittämisestä. Hän tekee tiivistä yhteistyötä sekä asiakkaiden että 3DStepin tulostustiimin kanssa.

Parasta Vesan mielestä hänen työssään on tarjota ratkaisuja asiakkaiden haasteisiin ja löytää heille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ottamalla 3D-teknologiat täysimittaiseen käyttöön.

Suklaasta metalleihin ja paljon muuta

Vesa Kanasen urapolku on ollut mielenkiintoinen ja samalla varsin määrätietoinen. Hänen painopisteensä on aina ollut tuotannon kehittämisessä ja käytännön työssä. Valmistuttuaan tuotantotekniikan DI:ksi ja ennen 3D-tulostuksen pariin siirtymistä hän työskenteli lähes vuosikymmenen ajan perinteisemmän valmistustekniikan parissa, ensin voimansiirto- ja sitten kompressorituotannossa.

Perinteisen valmistuksen ja 3D-tulostuksen parissa työskentelynsä välissä hän kehitti myös täysin uuden lean-pohjaisen koulutuskonseptin ja myi sitä yrityksille oman yhden miehen yrityksensä kautta.

"Yrittäjyydeltä ei kai voi piiloutua, se kulkee suvussa. Kaikki isovanhempani olivat yrittäjiä, samoin isäni. Tunsin, että minulla oli paljon annettavaa suunnittelemallani lean-konseptilla, joten aloin myydä sitä yrityksille", Vesa kertoo.

Samalla Vesa törmäsi 3D-tulostukseen ja kiinnostui nopeasti sen tulevaisuuden mahdollisuuksista. Tavatessaan Pekka Ketolan, nykyisen 3DStepin toimitusjohtajan, he päättivät yhdistää voimansa ja tulivat 3D-tulostuksen markkinoille vuonna 2016. Heidän ensimmäiset 3D-tulostetut tuotteensa olivat suklaata.

"Paikallinen tavaratalo kiinnostui elintarvikkeiden tulostamisesta, joten ensimmäinen hankintamme oli suklaatulostin. Aloimme tulostaa suklaaherkkuja heidän yläkerran tiloissaan", Vesa kertoo virnistäen.

Pian Vesa ja Pekka alkoivat tulostaa myös muita materiaaleja, löysivät uusia yhteistyökumppaneita ja sopivat tilat kasvavasta teknologiakeskittymästä Ylöjärveltä, ja teollisesta 3D-tulostuksesta tuli Vesan kokopäivätyö.

Vuorovaikutusta, inspiraatiota ja koulutusta

Nykyään Vesan työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Sen lisäksi, että hän valvoo toimintaa kokonaisuutena, hän tekee yhteistyötä asiakkaiden kanssa, laatii tarjouksia sekä hakee ja antaa inspiraatiota järjestämällä työpajoja, 3D LOIKKA -tapahtumia ja muita verkostoitumistilaisuuksia.

"Asiakkaiden kanssa käymämme keskustelut pyörivät usein sen ympärillä, missä kunkin yrityksen parhaat liiketoimintapotentiaalit ovat 3D-tulostuksen osalta. Olemme saavuttaneet hienoja tuloksia, sillä monissa tapahtumissamme osallistujat ovat löytäneet uutta liiketoimintapotentiaalia jo muutamassa tunnissa", Vesa kertoo.

Vaikka 3D-tulostuksella tekniikkana on pitkä historia, suuri osa Vesan työstä on edelleen tietoisuuden lisäämistä - mitä hän tekee mielellään. Hän odottaa 3D-tulostuksen kasvavan ajan myötä orgaanisesti ja löytävän luonnollisen asemansa muiden valmistusmenetelmien joukossa.

Mitä tulee 3DStepin ja 3D-tulostuksen tulevaan asemaan, Vesa on luottavainen. Hän odottaa menetelmän muuttuvan yhä arkisemmaksi ja tietoisuuden lisääntyvän koko markkinoilla. Tämä nostaa myös asiakkaiden odotuksia osaavista ja visionäärisistä palveluntarjoajista.

"Näkymät ovat mielestäni positiiviset. Meillä on useita teknologioita käytössä, ja pystymme tarjoamaan monenlaisia palveluja. Olemme tehneet kovasti töitä kuuden vuoden ajan tämän eteen, ja olemme iloisia, että olemme saavuttaneet nykyisen asemamme. Olemme pystyneet kehittymään ja myös tekemään uusia investointeja matkan varrella."

Vesan mielestä positiivinen kehitys on perustunut 3DStepin perustajien hyvään tiimipelaamiseen ja monialaiseen osaamiseen.

"Paljon kiitosta kuuluu myös tiimivetäjillemme Aminalle ja Petrille sekä muulle henkilökunnalle. Kaikki työntekijämme ovat erittäin sitoutuneita työhönsä ja heillä on todella hyvä asenne", Vesa sanoo.

Omaan työkuvaansa Vesa on oikein tyytyväinen. Nykyisessä tehtävässä yhdistyvät juuri ne asiat, joista hän nauttii.

"En ole mikään teoreettinen tiedemies, jätän mielelläni syvälliset laskennalliset insinööritieteet muille. Sydämeni on käytännön työssä. Haluan olla mukana fyysisessä valmistuksessa ja työskennellä yhdessä muiden ihmisten kanssa", hän toteaa.

Edellinen
Edellinen

Viisi syytä, miksi 3D-tulostus on vastuullisuuden ytimessä juuri nyt

Seuraava
Seuraava

3D-tulostamisen usein kysytyt kysymykset