Viisi syytä, miksi 3D-tulostus on vastuullisuuden ytimessä juuri nyt

Ei ole sattumaa, että 3D-tulostus kasvaa vahvasti 2020-luvulla: se osuu yksiin useiden ajankohtaisten vastuullisuustrendien kanssa. Jo lisäävä valmistusmenetelmä itsessään tuo useita ympäristöhyötyjä, mutta selvästi vaikuttavimmat edut tulevat siitä, mitä sen edustama teknologia ja ideologia mahdollistavat 3D-tulostusta hyödyntäville asiakasyrityksille.

1.     Korjauskulttuurin uusi tuleminen

 Tämän tästä saamme lukea mediasta, kuinka eri alojen yritykset avaavat uusia korjaamoja ja synnyttävät näistä palveluista uutta liiketoimintaa. Esimerkiksi vaateteollisuus on ottanut askelia kertakäyttökulttuurista eteenpäin, kohti entisöinnin ja korjauskulttuurin paluuta. Swappie puolestaan myy käytettyjä ja kunnostettuja iPhone-laitteita. Tahtotilamme heittää tavaraa pois on selvässä murroksessa.

Sitra nimesi vuonna 2022 korjauskulttuurin paluun yhdeksi tulevaisuuden signaaliksi.  Kiinnostavia näkökohtia asiaan on nostanut esiin myös mm. The Guardian artikkelissaan Back for good: the fine art of repairing broken things

3D-tulostuksella voi olla tulevaisuudessa merkittävä rooli erilaisten koneiden ja välineiden jatkoajan mahdollistajana. Kuluneita ja rikkoutuneita osia voidaan takaisinmallintaa ja valmistaa nopeasti lisäävän valmistuksen keinoin. Tämä näkyy myös oman varaosapalvelumme kasvaneessa suosiossa.

Varaosien kehitystä työpajassa

2.     Jatkuva parantaminen

 Monelle tuttu vapaa-ajan harraste on esineiden tuunaaminen – liiketoiminnassa samasta asiasta voidaan puhua paranteluna, joka puolestaan on osa laajempaa jatkuvan parantamisen ajatusta. Kyse on oikeastaan suorasta jatkumosta edelliseen kohtaan 1: uusia, korvaavia osia valmistettaessa ei ole välttämätöntä tuottaa yksi-yhteen samanlaista osaa. Samalla voidaan tuunata ja parantaa ja siten toteuttaa Better Parts -ajattelua.

3D-tulostetuissa varaosissa on usein mahdollista parantaa osaa alkuperäiseen verrattuna. Kun rikkoontumisen tai kulumisen syy ymmärretään, siihen voidaan vaikuttaa suunnittelun keinoin. Muutoksia voidaan tehdä esimerkiksi uuden osan painoon, kestävyyteen tai rakenteeseen liittyen.

Muutosten mittakaava voi myös vaihdella hyvin pienistä valtavan suuriin. Varaosien tulostus sellaisenaan tai parannellen koskettaa käytännössä jokaista kylää, kaupunkia ja yritystä, jossa vaan koneita käytetään – pikkupajoista maatalouskoneiden kautta suurteollisuuteen. Esimerkiksi energiasektorin käyttöön suunnatut jättitulostimet mahdollistavat jo erityisen suurien komponenttien 3D-tulostuksen.  

3.     Energiansäästö

Tuotantokoneiden ja -välineiden päivityksillä ja parannuksilla voidaan säästää energiaa, ja erityisen suuri merkitys niillä voi olla esimerkiksi energiantuotantolaitoksissa ja prosessiteollisuudessa – oli prosessoitava tuote sitten maitoa tai sellua.

Ylätasolla kyse on siis siitä, paljonko energiaa tietyn prosessin läpiviemiseen kuluu. Vaikkapa optimoidulla polttoainesuuttimella voidaan vaikuttaa polttoprosessin energiatehokkuuteen ja sitä kautta ympäristövaikutuksiin.

Pientenkin energiatehokkuusparannusten vaikutukset myös totta kai kertautuvat volyymien kasvaessa ja käyttöajan pidentyessä.

4.     Liikkumisen ja kuljettamisen murros

 Matkustajaliikenne ja tavarakuljetukset ovat ympäristörasituksen näkökulmasta keskeisiä kysymyksiä. Matkojen takaa ja maiden välillä kuljetetaan edelleen tavaroita, joita voitaisiin valmistaa myös lähellä. Keskeisenä syynä on ollut se, ettei tuotetta tai osaa ole ollut mahdollista tai kustannussyistä järkevää valmistaa tai valmistuttaa lähellä.

Lähiruokaa suosii jo moni, ja lähivalmistus on vahvistuva trendi. Paikallinen palvelu auttaa säästämään niin aikaa kuin kuljetusten vaatimaa energiaakin, ja samalla voidaan suosia paikallista taloutta.

Matkustajaliikenteeseen uuden ajan valmistusmenetelmät tuovat merkittävää etua esimerkiksi keveämpien ja energiatehokkaampien rakenteiden myötä. Myös esimerkiksi NASA käyttää 3D-tulostusta. Jokainen kilo, jolla rakennetta saadaan kevennettyä, auttaa säästämään niin polttoaineessa ja kustannuksissa kuin käyttöiässäkin. Sama periaate pätee käytännössä kaikkeen, mikä liikkuu.

5.     Vapaa innovointi

Ilmastokriisi, luontokato ja muut vakavat ympäristöhuolet vaativat ihmiskunnalta monien elämänalojen uudelleenajattelua. Vapaata innovointia ja ketterän kokeilemisen kulttuuria vahvistaa ajatus siitä, ettemme ole enää sidottuja valmistamisen perinteisiin rajoituksiin.

Jokainen yritys voi saada aitoa hyötyä pohtimalla, mitä juuri me voisimme tehdä kestävämpien ja vastuullisempien ratkaisujen eteen. Vapaa innovointi niin itsenäisesti kuin myös yhdessä muiden kanssa tarjoaa oppimiskohdan, jonka jälkeen tiedetään jo paremmin, kuinka oman liiketoiminnan ratkaisuja voidaan toteuttaa kestävämmin ja energiaa säästäen.

3D-tulostus auttaa omalta osaltaan kehittämään uusia ratkaisuja matalammalla kynnyksellä, aiempaa nopeammin ja pienemmillä resursseilla. Samalla tuotekehityksen prosesseja pystytään viemään aina vain tehokkaammin läpi. Tutustuminen 3D-tulostukseen voi avata uuden maailman koko tekemiseen, yrityksen osaamispääomaan ja liiketoiminnan mahdollisuusavaruuteen.

Kenties tulemme myös näkemään, millaisia täysin uusia yrityksiä ja liiketoimintamalleja voi syntyä 3D-tulostuksen avaaman potentiaalin ympärille.

Edellinen
Edellinen

3D-tulostuksen neljä lähtötilannetta – mihin oma organisaationne kuuluu?

Seuraava
Seuraava

Vesa Kananen vastaa 3DStepin teknologioista ja pyrkii tekemään 3D-tulostuksesta arkipäiväistä