EOS- ja HP-muovitulosteet ketterästi saman katon alta – uusi tulostin laajentaa materiaalivalikoimaa ja lisää tuotantokapasiteettia

3DStepin Ylöjärven toimipisteessä otettiin elokuussa käyttöön uusi EOS P110 Velocis -muovitulostin, jolla laajennetaan yrityksen oman tuotannon materiaalivalikoimaa monelle tutusta PA12:sta myös lasivahvisteiseen PA12:een sekä joustavaan TPU:hun. Asiakkaille tämä tarkoittaa paitsi laajentuvia sovellusmahdollisuuksia myös lyhyempiä toimitusaikoja lisäkapasiteetin myötä. Koska tuotteet valmistetaan EOS:llä täysvalkoisina, myös tuotteiden värjättävyys paranee.

Muovitulosteita on tähän asti valmistettu 3DStepin tiloissa pääasiassa PA12-polyamidista HP:n MJF-tekniikalla. Kasvaneen kysynnän myötä tultiin pisteeseen, jossa omassa tuotannossa kannatti investoida myös EOS-tulostimeen ja SLS-tekniikan materiaaleihin. Uuden EOS P110 Velocis -tulostimen myötä materiaalivalikoima laajentui nyt lasivahvisteiseen PA12:een sekä joustavaan TPU:hun.

Sekä SLS- että MJF-tekniikan tarjoaminen saman katon alta on Suomen markkinoilla vielä varsin poikkeuksellista.

-Uusi EOS edustaa varsin kypsää muovintulostustekniikkaa, ja se lisää muovintulostukseemme ennen kaikkea ketteryyttä. Laite ei ole markkinoiden suurin eikä nopein, mutta se on erittäin ketterä esimerkiksi materiaalinvaihdossa. Pystymme nyt tarjoamaan asiakkaille näppärästi muun muassa joustavia tuotteita sekä toisaalta jäykkyyttä ja lujuutta vaativia, lasivahvisteisia tulosteita. Näin vastaamme omalla tuotannollamme myös tilanteisiin, joissa normaalin polyamidin ominaisuudet eivät riitä, kertoo 3DStepin muovitiimin vetäjä, AM Specialist Amina Nouira.

Lasivahvisteinen PA12 mahdollistaa tuotteisiin aiempaa paremman lujuuden ja vääntöjäykkyyden, kun taas joustava, kovuudeltaan Shore A80 -luokiteltu TPU palvelee hyvin esimerkiksi vaimennusominaisuuksia vaativissa käyttötarkoituksissa, kuten vaimentimissa tai ergonomisissa kädensijoissa. Tuotteiden pintaan muodostuva kitka mahdollistaa varsin pitävän otteen.

Myös HP-tulosteista tutuksi tullut PA12 eroaa ominaisuuksiltaan EOS:llä tulostettuna. Esimerkiksi väriltään se on harmaan sijasta puhtaan valkoista, mikä parantaa tulosteen värjättävyyttä ja avaa käyttöön aiempaa laajemman väriskaalan. Siten se myös mahdollistaa tuotteille uusia käyttömahdollisuuksia. Toisekseen EOS:ssä käytettävä polyamidi on FDA-hyväksyttyä, mikä sallii suoran kontaktin myös lääketieteellisessä ja elintarvikekäytössä, Amina kertoo.

EOS-tulosteille  on mahdollista tehdä myös mekaaninen kiillotus täryrummussa.

Sarjakoot ovat sekä EOS:llä että HP:llä samantyyppiset, joten tulosteita voidaan tehdä pienistä sarjoista aina tuhansiin kappaleisiin asti – materiaalista riippumatta. Myöskään hinta ei merkittävästi vaihtele tulostintekniikoiden välillä, vaan kummatkin valmistustekniikat toimivat erittäin kustannustehokkaasti. Toimitusaika muovitulosteille on materiaalista riippumatta noin viikon luokkaa.

Muovitulostuksen kapasiteetin lisäys ja tuotantomahdollisuuksien laajentaminen 3DStepin omissa tiloissa on osa yrityksen investointiohjelmaa, jolla tähdätään yhä monipuolisempiin ja ketterämpiin toimituksiin. Syksyn 2022 aikana Ylöjärvellä otetaan käyttöön myös Suomen ensimmäinen täysväritulostin, automaattisen jauhesyötön mahdollistava metallitulostin sekä uusia jälkikäsittelylaitteita.

- Tavoitteenamme on tarjota olemassa oleville asiakkaille yhä aktiivisemmin erilaisia vaihtoehtoja ja hankkia myös uusia asiakkuuksia. Olemme kotimaan markkinoilla laajalti tunnettu toimija, ja asiakkaat ovat myös olleet ilahduttavan tyytyväisiä palveluumme. Menemme palvelu edellä myös jatkossa, Amina toteaa.

Edellinen
Edellinen

People in additive manufacturing Peter Weijmarshausen

Seuraava
Seuraava

3D-tulostuksen tekijöitä ja tarinoita: EBBAMS ja TUT - egyptiläinen robotti