3D LOIKKA

3D LOIKKA -työpajojen sarja nro 1 on päättynyt. Jätä tietosi, niin saat tietoa tulevista tapahtumista ensimmäisenä.

3D LOIKKA -LinkedIn ryhmässä on tarjolla mm. työpajojen tulokset. Tervetuloa mukaan!


 

Enemmän kuin työpaja.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ! 3D LOIKKA on uudenlainen 3D-tulostustapahtuma, jonka ydinasioita ovat innovaatio, oppiminen ja oivaltaminen. 3D LOIKKA sisältää suuren määrän verkossa toteutettavia innovaatiotyöpajoja 3D-tulostuksen täsmäaiheiden käsittelyyn kansainvälisten asiantuntijoiden johdolla. Tapahtumat ovat maksuttomia. 3D LOIKKA käynnistyy 10.12.2020 ja jatkuu tammikuun 2021 loppuun. Yhteisessä päätöstapahtumassa FAME3D:n kanssa katsotaan mihin saakka on loikattu. 3D LOIKKA on 3DStep Oy:n ja Alihankintamessujen toteuttama palvelu 3D-tulostuksen voimakkaaksi edistämiseksi suomalaisessa teollisuudessa.

Menneet 3D LOIKKA -työpajat

Uusia tapahtumia lisätään viikoittain! Näistä tiedotetaan myös 3DStepin LinkedIn -sivulla. Laita sivu seurantaan! Työpajojen kuvaukset ovat alempana.

 • 14.12.2020 klo 17-19. Metallien 3D-tulostus – nopeasti prototyypistä tuotantoon. 3DStep Oy
 • 16.12 klo 14-16. 3D-tulostus meriteollisuudessa. Juha Seppänen, Nordic Industries Oy
 • 17.12.2020 klo 14-16. 3D-tulostus on kustannustehokkaampaa kuin massatuotanto. Vieraana Janne Kyttänen, WTFVC
 • 11.1.2021 klo 17-19. High Tech Fashion, Design, 3D printing and Innovation. Guest: Anouk Wipprecht
 • 12.1.2021 klo 14-16. Keraamimateriaalit teollisuuden käyttöön 3D-tulostamisen avulla. Vieraana Teemu Vastamäki, Tampereen yliopisto.
 • 12.1.2021 klo 17-19. 3D Biotulostus ja uusimmat edistysaskeleet. Vieraana Anni Mörö.
 • 13.1.2021 klo 14-16. Erikoismuovien ja komposiittien 3D-tulostus. Olli Pihlajamäki, Minifactory Oy.
 • 14.1.2021 klo 14.00 – 16.00. 3D-tulostetun metallin uudet ominaisuudet. Local Tailoring of Properties in 3D Printing. Guest: Moataz Attallah, University of Birmingham, UK.
 • 14.1.2021 klo 17-19. All you can imagine is real. Jarkko Lohilahti, Maker3D
 • 19.1.2021 klo 14-16. Hypermuutos mahdollisuudeksi 3D-tulostuksella. Marko Vossi, Vossi Oy
 • 20.1.2021 klo 14.00 – 16.00. Miten 3D-tulostusta hyödynnetään parhaalla tavalla? Etteplanin tiimi
 • 21.1.2021 klo 14-16. 3D-tulostus – Kilpailukyvyn kiihdytyskaista. Ajatec Oy.
 • 25.1.2021 klo 14-16. Teollisuusrobotit ja 3D-tulostus. ABB Oy:n robottitiimi
 • 26.1.2021 klo 17-19. 3D-tulostus keksintöjen kehityksessä. Juhani Talvela, Keksintösäätiö
 • 27.1.2021 klo 14-16. Digitaaliset varaosat. 3DFormtech

Miksi kannattaa osallistua?

3D LOIKKA -tapahtumissa kohtaat samasta aiheesta kiinnostuneita ammattilaisia ja harrastajia.

 1. Uutta tietoa aiheen johtavalta asiantuntijalta tai edelläkävijältä.
 2. Hyödyllisiä oivalluksia toimintaasi yhdessä muiden kanssa.
 3. Askeleet asian syvempään ymmärtämiseen, esimerkiksi käytännön kokeiluihin.

3D-tulostus valaisin

Osallistuminen

 1. OSALLISTUJA: Ilmoittaudu maksuttomaan 3D LOIKKA-työpajaan valitsemastasi aiheesta. Tulossa olevat työpajat ja niiden aiheet julkaistaan tällä sivulla. Ilmoittautumislomake on sivun lopussa.
 2. YRITYS / ORGANISAATIO: Haluatko vaivattomasti oman 3D LOIKKA-työpajan, esimerkiksi yrityksesi liiketoimintaan liittyen. 3DStep tarjoaa täyden palvelun pientä korvausta vastaan. Ota yhteys: sales@3dstep.fi

3D-tulostus 3DStep yhdessä


3D LOIKKA-info

LOIKKA -työpajat järjestetään joulukuussa 2020 – tammikuussa 2021. Työpajat toteutetaan iltapäivisin (klo 14-16) tai iltaisin (17-19). Voit ilmoittautua yhteen tai useampaan työpajaan.

Kunkin työpajan ohjelma:

 1. Aloitusesitys
 2. Innovaatiotyöskentely
 3. Keskustelu & tulosten syventäminen
 4. Seuraavat askeleet

Työpajat toteutetaan Zoom- ja Conceptboard alustoilla.

3D LOIKKA-tapahtumien kuvaukset

1. High Tech Fashion, Design, 3D printing and Innovation. Guest: Anouk Wipprecht

Anouk Wipprecht

What does fashion lack? ”Microcontrollers” according to Dutch based Hi-Tech Fashion Designer and Innovator Anouk Wipprecht. As she is working in the emerging field of ”FashionTech”; a rare combination of fashion design combined with engineering, science and interaction/user experience design. Producing an impressive body of tech-enhanced designs bringing together fashion and technology in an unusual way: she creates technological couture; with systems around the body that tend towards artificial intelligence; projected as ’host’ systems on the human body, her designs move, breath, and react to the environment around them.

2. 3D-tulostus on kustannustehokkaampaa kuin massatuotanto. Janne Kyttänen, WTFVC

Janne Kyttänen 3D-tulostus

3D-tulostus kykenee tehokkaasti ohittamaan uset massavalmistukseen liittyvät rajoitteet. Janne Kyttänen on kansainvälisellä aitiopaikalla kehittänyt 3D-tulostuksen liiketoimintaa ja teknologioita. Tässä työpajassa perehdymme 3D-tulostuksen ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin massatuotannossa ja etsimme kustannustehokkaita sovellusmahdollisuuksia suomalaiseen teollisuuteen.

3. 3D Biotulostus ja uusimmat edistysaskeleet. Vieraana Anni Mörö.

3D biotulostus on tulevaisuuden menetelmä, jolla tuotetaan kudoksia ja elimiä ihmisten varaosiksi. Missä mennään tällä hetkellä 3D biotulostuksen saralla? Mitkä ovat suurimmat teknologiset haasteet 3D biotulostuksessa? Työssäni ratkon näitä haasteita hyödyntämällä kantasoluteknologiaa ja toiminnallisia biomusteita ihmisen sarveiskalvon 3D biotulostuksessa.

4. Local Tailoring of Properties in 3D Printing. Guest: Moataz Attallah.

Dive deep in metal additive manufacturing. Exploring additively manufacturing tailored microstructures through varying process parameters, to eventually control the mechanical properties and performance. How this capability can be applied in different applications?

5. Metallien 3D-tulostus tuotekehityksessä ja tuotannossa. 3DStepin tiimi

Metallien 3D-tulostus on jalkautumassa suomalaisen teollisuuden, PK-yritysten ja myös harrastajien käyttöön. Tapahtumassa 3DStep kertoo, miten erilaiset suomalaiset toimijat juuri nyt hyödyntävät metallien 3D-tulostusta. Yhteisessä työskentelyssä tarkastellaan millaisia konkreettisia mahdollisuuksia ja rajoitteita liittyy metallien 3D-tulostuksen hyödyntämiseen.

6. Erikoismuovien ja komposiittien 3D-tulostus. Olli Pihlajamäki, Minifactory Oy

Kun puhutaan haastavista käyttökohteista ja ympäristöistä, vaaditaan myös käytettäviltä materiaaleilta erityisen paljon. Korkean suorituskyvyn erikoismuovit löytyvät ”polymeeripyramidin” huipulta ja ne tarjoavat jopa 250C lämpötilankestoa ja vakautta suurissa lämpötilan vaihteluissa, UL94 V-0 palosuojausta, vahvimpien happojen ja liuottimien kemikaalinkestoa ja vahvaa mekaanista lujuutta. Erikoismuoveja voidaan käyttää kohteissa, joissa perusmuovin ominaisuudet eivät riitä tai metalli ei ole optimaalinen ratkaisu. Erikoismuovien käyttö lisääntyy vauhdilla ja 3D-tulostamalla erikoismuovikomponentit voidaan valmistaa murto-osalla perinteisten valmistusmenetelmien hinnasta.

7. 3D-tulostus meriteollisuudessa. Juha Seppänen, Nordic Industries Oy

Juha Seppänen

Meriteollisuus, laivanrakennus ja veneteollisuus tarjoavat 3D-tulostukselle useita sovelluskohteita, teknisistä komponenteista laajoihin sisustusratkaisuihin. Materiaaleissa mm. kierrätysmateriaalit tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Millaisia ovat meriteollisuuden sovellukset ja ketkä niitä hyödyntävät? Matkaoppaana on Juha Seppänen, Nordic Industries Oy.

8. Miten 3D-tulostusta hyödynnetään parhaalla tavalla? Etteplan

Etteplanin asiantuntijat kertovat käytännön esimerkkejä teollisen 3D-tulostuksen (Additive Manufacturing) hyödyntämisestä.

9. Keraamimateriaalit teollisuuden käyttöön 3D-tulostamisen avulla. Teemu Vastamäki, Tampereen yliopisto

Keraamimateriaalien kalliit, hankalat ja aikaa vievät valmsitusmenetelmät ovat rajoittaneet keraamikomponenttien käyttöä teollisuudessa. Keraamimateriaaleilla on kuitenkin ominaisuuksia, jotka tekevät niistä erinomaisia moniin käyttösovelluksiin. Näitä ominaisuuksia ovat mm. suurten lämpitilojen kesto, kemiallinen stabiilius korrodoivissa olosuhteissa, suuri kovuus sekä biologinen inerttiys. 3D-tulostaminen mahdollistaa keraamimateriaalista komponenttien valmistamisen täsyin uusilla ulottuvuuksilla. Työpajassa Keraamimateriaalit teollisuuden käyttöön 3D-tulostamisen avulla pääset kuulemaan lisää tästä nuoresta teknologiasta, joka mahdollistaa keraamikomponenttien suunnittelussa loikan 2D:stä 3D:hen.

10. Teollisuusrobotit ja 3D-tulostus. ABB Oy:n robottitiimi

Robottien käyttö teollisuuden 3D-tulostamisessa jatkaa kasvuaan. Teollisuudessa paikkansa vakiinnuttaneet ABB:n robotit sopivat suorituskykynsä ja ominaisuuksiensa ansiosta erinomaisesti 3D-tulostukseen. Erityisesti suurien kappaleiden tulostaminen roboteilla on joustavaa ja kustannustehokasta. Tapahtumassa kehitetään ideoita uusista sovellusmahdollisuuksista ja vastataan kysymyksiin: Millaiseen tulostukseen robotteja voi hyödyntää? Tarvitseeko robotiikkaa tai ohjelmointia tuntea etukäteen? Mitä tulostusta tukevia tuotteita robottikäsivarren lisäksi on tarjolla? Vieraana ABB Oy:n robottitiimi.

11. All you can imagine is real. Jarkko Lohilahti, Maker3D

Jarkko Lohilahti

12. 3D-tulostus keksintöjen kehityksessä. Juhani Talvela, Keksintösäätiö

3D-tulostus tarjoaa keksintöjen kehittämiseen tehokkaan työkalun mm. prototyyppien ja ensimmäisten tuotteiden valmistukseen. Miten suomalaiset keksijät ovat hyödyntäneet 3D-tulostusta? Mitä uusia hyödyntämistapoja voidaan löytää? Tapahtuman vieraana on Keksintösäätiön puheenjohtaja Juhani Talvela.

13. 3D-tulostus – Kilpailukyvyn kiihdytyskaista. Ajatec Oy.

Ajatec Prototyping Oy

14. Hypermuutos mahdollisuudeksi 3D-tulostuksella. Marko Vossi, Vossi Oy

Marko Vossi

 


Yhteistyössä

Tutustu myös: Alihankinta.fi

"3DStepin ja Alihankintamessujen toteuttama 3D LOIKKA on poikkeuksellinen mahdollisuus kohdata maailman johtavia 3D-tulostuksen toimijoita inspiroivissa työryhmissä. Kutsun mukaan kaikki 3D-tulostuksen hyödyntämisestä kiinnostuneet!"

Pekka Ketola, toimitusjohtaja 3DStep

  Kiinnostunut tulevista 3D LOIKKA -tapahtumista