Naamiaishuveja

Uudenvuoden aattoa juhlitaan monin paikoin naamiaisten merkeissä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka 3DStepissä hyödynsimme 3D-tulostusta naamiaisasun valmistuksessa. Tarjolla on myös hiukan tietoa naamiaisten taustasta.

Naamiaiset

Naamiaiset ovat juhla, jonka osallistujat käyttävät naamioita tai naamiaispukuja, historiallisia tai muuten epätavallisia asuja. Naamiaiset olivat erityisen suosittuja Euroopan hoveissa 1600- ja 1700-luvuilla, ja naamiaisperinne yhdistetäänkin yleisesti Venetsian karnevaaleihin. Keskiyötä pidetään perinteisesti naamioiden riisumisen hetkenä.

Naamioasu antoi venetsialaisille muita eurooppalaisia paljon suuremman ajattelun-, ilmaisun- ja toiminnanvapauden. Jatkuva taistelu vallasta pakotti ylimykset harkitsemaan jokaista liikettään, mikä raastoi hermoja. Naamiointi tarjosi helpotusta. Maskin takana saattoi rentoutua. Naamioiden käyttö vähensi tehokkaasti yhteiskuntaluokkien välisiä jännitteitä, se toi elämään tasa-arvoa.

Naamiaisasujen suosio vaikutti vuosisatojen ajan jopa Venetsian lainsäädäntöön. Esimerkiksi:

  • 1268 Narreiksi naamioituneet eivät saa heitellä ruusuvedellä täytettyjä kananmunia.
  • 1339 Yöaikaan ei ole lupa liikkua naamioituneena.
  • 1458 Miehet eivät saa vierailla tyttöjen sisäoppilaitoksissa naisiksi pukeutuneina.
  • 1603 Naamioituneet eivät saa vierailla nunnaluostareissa.
  • 1608 Kirkkoihin ja pyhiin paikkoihin ei saa astua naamioituneena, eikä naamiota saa käyttää läpi vuoden.

Naamiolakien rikkomisesta koituu miehelle kaksi vuotta vankeutta, puolitoista vuotta pakkotyötä kahlehdittuna kaleerisoutajana sekä tuntuva sakko. Naisen rangaistus on raipaniskujen säestämä kävely Rialton sillalta Pyhän Markuksen torille, siellä häpeäpaalussa seisominen sekä sakko. Lieneekö nykylainsäädännössä vastaavia pykäliä?

Nykynaamiaisissa pääpaino on ilakoivilla, värikkäillä puvuilla, ei tunnistamattomuudella. Irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten Yhdysvaltoihin viemä kurpitsajuhla on palannut Eurooppaan värikkäänä lasten ja aikuisten naamiaiskarnevaalina. Halloween-asuissa piilee naamiaisten syvin tarkoitus: henkilöllisyyden kätkevä naamiaispuku tekee hyvää. Se päällään voi tuntea itsensä rohkeaksi ja hyväksytyksi ja vapauttaa itsestään piirteitä, joita tahtoisi arjessakin tuoda esiin. Mahdollisuus nauttia arvoituksellisuudestaan, omasta salaisuudestaan, on yhä naamiaisten suola.

Naamiaismaskin valmistus

Maskin valmistus alkoi muodon hahmottamisella. Haluttu muoto taiteiltiin muovailuvahalla kasvoja muistuttavan alustan päälle. Pohjana toimiva kasvomalli voidaan tulostaa esimerkiksi netistä löytyvän STL-tiedoston pohjalta.

Kun malli oli viimeistelty, se 3D-skannattiin. Skannaukseen sopii yhtälailla kevyt pöytäskanneri, kuin kännykkäsovelluksena toimiva skannausappi. Tässä työssä käytettiin Matter and Form V2 -skanneria. Skannauksen jälkeen maskin malli irrotettiin ”alustasta” Magicsillä ja viimeisteltiin ohjelmallisesti 3D-tulostettavaksi MeshMixerillä.

  

Maskin ensimmäinen koeversio tulostettiin Prusalla käyttäen UPM Formi 3D puufilamenttia. Koeversio perusteella malliin tehtiin muutamia korjauksia.

 

Lopullinen maskin pohja tulostettiin joustavasta PEBA -3D-tulostusmateriaalista, joka luo maskiin paremman istuvuuden ja käyttömukavuuden.

PEBA-maskin päälle muotoiltiin maskin haluttu karmiva ulkoasu. Muotoilumateriaalina oli iholateksia, kasvomaaleja, sekä meikkejä.

Viimeistelyn ja maalauksen jälkeen maski oli valmis ilostuttamaan ja kauhistuttamaan naamiaisjoukkoa.

Ehkäpä vuoden 2020 juhlinnoissa nähdään laajemminkin 3D-tulostettuja naamiaisasuja. Millaisen asun sinä haluaisit?

Maskin toteutus: Ilona, 3DStep

Lähteet:

  • Wikipedia: Naamiaiset
  • www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/venetsia_vietti_naamiaisia_227_paivaa_vuodessa