3D-tulostus  - valmiina tulevaisuuteen

Formext 2022 oli valtava kokoontumisajo, joka toi yhteen 3D-tulostuksen toimijoita ja aiheesta kiinnostuneita kaikkialta maailmasta. Neljäpäiväiset messut järjestetään joka syksy Frankfurtissa Saksassa ja se on alan tärkein kansainvälinen tapahtuma. 3DStepin lisäksi Suomesta oli mukana 8 näytteilleasettajaa, joka on näinkin pienelle maalle merkittävä saavutus. Kaikkiaan näytteilleasettajia oli yli 800.

Messut konkretisoivat 3D-tulostuksen hämmästyttävän nykytilan ja osoittivat myös suunnan, johon tähdätä seuraavaksi. Voimakkaita trendejä ovat nyt mm. sarjavalmistuksen edullistuminen, suurten tuotteiden tulostus, kokonaisprosessia tehostavat ohjelmistot ja jälkikäsittelyn edistyneet ratkaisut. Yhä useammin 3D-tulostus on radikaalisti edullisempi ja parempi valmistusratkaisu kuin perinteisempi menetelmä.

Teknologioita on tarjolla lähtöön. Tarkkoja 3D-tulosteita voidaan tehdä sarjatuotantona mikroskooppisen pienistä, alle 1 mm tuotteista erikoistuneilla laitteilla, esimerkiksi elektroniikkateollisuudelle. Tai sitten käyttöön voi ottaa suuren mittakaavan tulostuksen, jolla voidaan valmistaa taloja ja elementtejä sementistä, metallituotteita teollisuudelle, tai suuria rakenteita muoveista tai kierrätysmateriaaleista. Näiden väliin mahtuu valtava määrä ns. normaalikokoluokan kehittyneitä laitteita, joilla onnistuvat yksittäistuotteet tai erittäin suuren voluumin tuotesarjat.

Formnextissa oli esillä myös huikea määrä 3D-tulostuksen materiaalien tarjoajia: metalleja, muoveja, komposiitteja, kierrätysmateriaaleja ja biomateriaaleja joka lähtöön. Kaikkiin kuviteltavissa oleviin käyttötarkoituksiin löytyy sopiva tulostusmateriaali.

Horisontin takaa nousee…

Yleistäen voidaan havaita, että 3D-tulostuksen teknologiat ja materiaalit kattavat jo lähes kaikki kuviteltavissa olevat valmistavan teollisuuden, pk-yritysten ja innovaattoreiden tarpeet. Tästä eteenpäin laatu kasvaa, kustannustaso laskee, valmistusteknologioista tulee yhä sofistikoituneempia versioita ja ohjelmistot ovat yhä älykkäämpiä.

Tärkein tulevaisuuden kysymys liittyykin siihen, mitä on nousemassa horisontin takaa? Miten 3D-tulostus risteää yllättävästi muiden toimialojen kanssa? Millaisia ovat tulevaisuuden kehittyneet tuotteet ja tuotanto, palvelut ja tavat luoda tuotteita? Sellaiset ratkaisut, joita emme osaa edes vielä kuvitella.

Internetin alkuaikoina 1990-luvulla World Wide Web -sovelluksia oli varsin rajoitetusti, kuten kotisivut ja alkeelliset tiedotuspalvelut. Sen ajateltiin jäävän yliopistokampusten ohimeneväksi hörhöilyksi. Tänään Internet on yhteiskunnan toiminnan kriittinen mahdollistaja ja se löytyy jokaisen puhelimesta.  

3D-tulostus innovaatioalustana on samankaltaisessa vaiheessa, kuin Internet oli 1990-luvulla. Olemme luoneet mahdollistavat teknologiat ja nyt on aika ottaa nämä käyttöön yhteiskunnan innovaatiomoottoriksi ja kestävän kehityksen mahdollistajaksi.

Jokaisen yrityksen kannattaa viimeistään nyt nousta omasta uomastaan tarkastelemaan ympäristöä, mahdollisuuksia ja uusia suuntia. Useilla messuosastoilla olikin näkyvästi esillä sama kehotus: ”Think big!”

On aika kuvitella, kokeilla, oppia ja olla utelias, ottaa käyttöön ja toteuttaa!

3DStep on kokenut matkakumppani tälle matkalle. Ota yhteys, niin katsotaan mitä voidaan yhdessä saada aikaan.

Tärppejä tulevaisuuteen

Edellinen
Edellinen

3D-alumiinitulostuksen Pohjoismaiden ykkönen vahvisti arsenaaliaan

Seuraava
Seuraava

Kolme 3D-tulostuksen myyttiä vaatii edelleen murtamista