Suomen ensimmäinen Mimaki-täysväritulostin tarjoaa 3D-tulosteisiin 10 miljoonan värin valikoiman

Suomen ensimmäinen Mimaki-3D-täysväritulostin otettiin käyttöön 3DStepin Ylöjärven toimipisteessä syksyllä 2022. Uusi Mimaki 3DUJ-2207 -tulostin mahdollistaa jopa 10 miljoonan värin toistamisen suoraan 3D-tulosteeseen. Näin se tuottaa erittäin siistin ja tarkan tulostusjäljen myös yksityiskohtaista värimaailmaa vaativiin tuotteisiin. Keskeisiä käyttötarkoituksia 3D-täysväritulosteille löytyy esimerkiksi lääketieteestä, teollisuudesta sekä pelimaailmasta.

Täysväritulostus

Mimaki 3DUJ-2207 -tulostimen käyttöönottoa odotettiin ja valmisteltiin 3DStepillä pitkään. Laite on nyt laajentanut yrityksen aiempaa palveluvalikoimaa tuomalla mukaan suoraan tulosteeseen toistettavat värit, jolloin tuotetta ei ole tarpeen maalata jälkikäteen.

“Tämän laiteinvestoinnin myötä pystymme nyt tarjoamaan saman katon alta koko Mimaki-tekniikan tuotantoketjun, ja tähän olemmekin halunneet panostaa vahvasti. Täysväritulostin toistaa värit yksi yhteen, ja se tuo myös parannusta tuotteiden pinnan laatuun ja tulostustarkkuuteen. Tulostusvaiheen tukirakenteista ei jää myöskään jälkiä tuotteisiin, sillä ne ovat vesiliukoisia ja voidaan siten sulattaa tulosteen alta siististi pois, kertoo CTO Vesa Kananen 3DStepiltä.

Mimakin käytön alkuvaiheessa 3DStepillä on testailtu ahkerasti myös skannauksen hyödyntämistä tulostusmallin rakentamisessa. Skannauksen, siitä saatavan tulostusmallin ja 3D-tulostamisen yhdistelmä mahdollistaa monia hyödyllisiä ja myös hauskoja toteutuksia. Sen avulla voidaan skannata ja tulostaa esimerkiksi museoesineitä oikeissa täysväreissä, tai vaikkapa kokonaisen ihmisen pienoismalli. 

Yksi keskeinen sovellusalue täysväritulosteille on lääketiede, sillä täysväritulostimella pystytään valmistamaan esimerkiksi erittäin tarkkoja sisäelinmalleja. Kaikki kudosrakenteet näkyvät tulosteissa eri värein tulostettuna, mikä helpottaa kirurgeja leikkaukseen valmistautumisessa. 3DStep on jo aiemmin valmistanut anatomisia malleja pilottiprojektissa Tampereen yliopistolliselle sairaalalle.

“Perinteisesti kirurgi tarkastelee leikattavaa kohdetta, vaikkapa munuaista, tietokoneen ruudulta. Viipalekuvauksesta saatavan kuvannusdatan pohjalta pystymme tekemään radiologin ja 3D-tulostajan yhteistyönä STL-mallin ja valmistamaan sen avulla erittäin havainnollisen 3D-tulosteen. Tulosteen päällimmäinen kerros on läpinäkyvä, joten esimerkiksi leikattavan kasvaimen sijainti ja verisuonien yhtymäkohdat siihen näkyvät 3D-tulosteessa tarkalleen. Tämä auttaa kirurgia hahmottamaan leikkauskohteen hyvin havainnollisesti, mikä voi osaltaan helpottaa ja nopeuttaa itse leikkausta, Kananen toteaa.

Lääketieteellisiä malleja

Teollisuuden käyttöön täysväritulostin tuo esimerkiksi aiempaa paremman mahdollisuuden valmistaa laitteiden pienoismalleja tai tuottaa visuaalisen kuvauksen teollisuuden prosesseista vaikkapa messuille tai koulutustarkoituksiin. Pelimaailman puolella luontevia käyttökohteita ovat esimerkiksi figuurit, sillä 3D-tulostamalla hahmoja pystytään personoimaan hyvin pitkälle tilaajan toiveiden mukaisesti.

Uuden Mimaki 3DUJ-2207 -tulostimen keskeisiä etuja ovat tulosteiden räätälöinti ja muokattavuus. Lopputuotteet ovat tyypillisesti uniikkikappaleita, sarjakoko vaihtelee yhden ja muutaman kymmenen välillä. Kätevän tekniikan ansiosta myyntihinnat pysyvät kuitenkin varsin kohtuullisina, esimerkiksi sisäelinmallien kohdalla joidenkin satojen eurojen luokassa. 3DStepillä nähdään investoinnin tuovan mukanaan merkittävää uutta liiketoimintapotentiaalia.

“Olemme 3DStepillä olleet aina aika pioneerihenkisiä, ihan erityisesti metallitulostuksessa ja muovipuolen HP-tekniikassa. Kaikkia uuden Mimakin tuomia mahdollisuuksia emme vielä itsekään osaa ajatella, mutta luotan, että yhdessä asiakkaiden kanssa keksimme lisää hyviä sovelluksia, Kananen toteaa.

Mimaki 3DUJ-2207

Edellinen
Edellinen

3D-tulostamisen usein kysytyt kysymykset

Seuraava
Seuraava

3D-alumiinitulostuksen Pohjoismaiden ykkönen vahvisti arsenaaliaan